Gennadi Aygi

Gennadi Aygi

Gennadiy_AygiGennady Aygi 1934’te, Çuvaş Özerk Cumhuriyetinde, Moskova’nın 700-800 kilometre kadar doğusunda, Şaymurzino (Şeyh Musa) köyünde doğdu; babası bir köy öğretmeniydi; anne tarafından dedesi eski Çuvaş dinine mensup bir papazdı. Esas olarak Aygi Rusça yazmasına karşın Çuvaşçanın ulusal bir şairi sayılmaktadır. Çok çeşitli dillerin şiirini Çuvaşça’ya aktarmış ve önemli bir Çuvaş şiiri antolojisini yayıma hazırlamıştır.

Pasternak ile ilişkisi yüzünden Gorky Edebiyat Enstitüsü’nden ve Komsomol’dan atılan Aygi, Moskova’nın yeraltı sanat dünyasında kendisiyle benzer görüşleri paylaşan bir sanatçı topluluğu buldu. On yıl Mayakovsky müzesinde çalıştı, çağdaş resim sergileri düzenledi ama genellikle hayatı yoksulluk içinde geçti, resim görevlilerinin aralıksız tacizlerinden kurtulamadı, başlıca geçim kaynağı, Çuvaşça’ya yaptığı çevirilerdi. 1980’lerin sonlarına kadar pek çok “kitap”ı Sovyetler Birliği’nde yayımlanmadı ama bu süre içinde yapıtları dünyada yayımlanıyor ve iyi tanınıyordu, (aralarında Avrupa dillerinin çoğu olmak üzere) yirmi kadar dile çevrilmişti. Karısıyla Moskova’da yaşadı ve altı çocuğu oldu.

Gennadi Aygi Türk okurunun 1990 yılından bu yana, yaklaşık 30 yıldır okumaya hasret kaldığı, Pablo Neruda, Nicolas Guillen, Aragon, Eluard, Henri Michaux, Robert Desnos, René Char vb. son dönem soy şairlerinden. Evet, yaklaşık 30 yıldır yukarıda adını andığımız soy şairlerden bir şair çevrilmedi dilimize.
İşte, bütün dünyada tanınan, Çuvaş asıllı, Rusça yazdığı için Rus şairlerinden sayılan Gennadi Aygi bizim bu susuzluğumu ve eksikliğimizi giderecek bir şair.