A. Kadir Paksoy

A. Kadir Paksoy

Darende’de (Malatya) doğdu (1954). Zeynep Hanım ile “çiftçi, işçi, çerçi” Mustafa Hilmi Pak soy’un oğlu. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirmesinin ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünde lisans eğitimi gördü. 1979’da İzmit’te öğretmenlik görevine başladı. 1983’te İstanbul’a atandı (Halkalı –Taştepe Ortaokulu). Öğretmenliğinin yanı sıra bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti (1983-1984). Doğuda bir köy okulu (Iğdır – Taşburun) öğretmenliğine atanınca hukuk öğrenimini bıraktı. Yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara’ya demir attı. 2OO2 yılında Ankara Çankaya Lisesi tarih öğretmenliğinden emekli oldu.
İlk şiirleri Gerçek gazetesinde yayımlanan (1977) ozanın ilk şiir kitabı ise Yeditepe Yayınları arasında çıktı (1984). 1987’de bir grup genç ozanla birlikte Yeni Şiir dergisini çıkardı. 16 sayı yayımlanan bu dergiyi kapatarak ürünlerini 1990’da Ümit Sarıaslan’la birlikte çıkardıkları Anadolu Ekini dergisinde yayımlamaya başladı. Anadolu Ekini, Ocak 2001’e dek aralıklarla 40 sayı yayımlandı. 19 Ocak 1993’te Ankara Sanat Kurumu’nda adına bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda bir konuşma yapan Behçet Aysan, onun “toplumcu ve lirik” yapısına dikkat çekti. 2005 yılı sonunda tek başına çıkarmaya başladığı ve “nitelikli ürün ve para sağladıkça” yayımladığı Tan Edebiyat dergisini ise ancak 6 sayı yayımlayabildi.
A. Kadir Paksoy, 2009’dan beri “Fransızcaya sürgün”. Yaşamı boyunca flört ettiği Fransızcayla emekliliğinde “halvet oldu” ve özellikle çağdaş Fransız ozanlarından şiir çevirilerini sürdürüyor.
Yayıncısı olduğu adı geçen dergilerin dışında şiir, çeviri ve yazılarının yayımlandığı diğer dergilerin başlıcaları: Cumhuriyet Kitap, Milliyet Sanat, Türk Dili Dergisi, Çağdaş Türk Dili, Edebiyat ve Eleştiri, Kıyı, Pencere, Afrodisyas Sanat, Sunak, abece, Öğretmen Dünyası, Novy Orient (Çekoslovakya), Oluşum / Genese (Fransa), Verso (Fransa).
YAPITLARI:
ŞİİR: Ayrılığın ve Ölümün Dışında, Güneş Batarken, Kadir Bey Tarihi, Usulca, Hacı Bektaş Destanı, Yaralı Temmuz (Sivas Kıyımı), Başak ve Asma (Ümit Sarıaslan ile birlikte), İki Bulut Yardan Aşağı , Öte – Beri , Tetik ve Kalem, Tan Ağrısı, İnsana İnan (Seçilmiş Şiirler, 1977-2007), Ankara Aydınlığı, Tut Elinden Sabahın, Şiirin Kıyılarında, Complainte Amoureuse (Acı Türküsü Seven Kadının, Fransızca-Türkçe şiir seçkisi), Gelirse Beklediğimi Söyleyin.
DÜZYAZI: Pireotu (yazılar), Tarihin Talihsizliği (Tarih öğretimi ve öneriler), Ankara’nın Cumhuriyet Öncesi ve Cumhuriyet Dönemi Eğitimi (Ortak kitap, “Cumhuriyet Dönemi Eğitimi’nin Genel Nitelikleri” bölümü), Dizelerden Denizlere (Şiir duyumsama çalışmaları), Anadolu Anadolu (Gezi yazıları, Ümit Sarıaslan ile birlikte), Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi (İlköğretim 8. sınıf ders kitabı), Ulus Devlet ve Tarih Eğitimi.
ÖDÜLLERİ: Kıyı Dergisi Nabi Üçüncüoğlu Şiir Ödülü (Usulca adlı yapıtı için, 1992); Kocaeli Üniversitesi Akademik Şiir Ödülü (İki Bulut Yardan Aşağı adlı yapıtı için, 1999); Behçet Aysan Şiir Ödülü (övgüye değer), (Öte-Beri adlı yapıtı için, 2000); Zihni Anadol Anı Anlatı Ödülü (Baban mı Lan Bu? anlatısı için, 2006); Bin Çiçekli Bahçe / Yaşar Kemal Şiir Ödülü (Ejderha Manzumesi adlı şiiri için, 2015); Yunus Nadi Şiir Ödülü (Şiirin Kıyılarında adlı yapıtı için, 2017)